Lpg Projesi

LPG Projesi nedir? LPG Projesi nasıl çizilir? LPG Projesi ne için gereklidir?

LPG Projesi
LPG Projesi Muayeneye Giderken Olaması Gereken Bir Evraktır.

LPG projesi araç dönüşüm işlemi sonrasında gereklidir. Benzin fiyatının yüksek olması nedeniyle sürücüler artık daha uygun bir alternatif olan LPG’ye geçmek istiyor. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da belirli prosedürler bulunmaktadır. Ancak bu süreçlere aşina olmayan kişilerin kafası karışabilir.

Artan yakıt fiyatları bir yana çevre dostu olması nedeniyle LPG dönüşümü yapılan araç sayısı her geçen gün artmaktadır. LPG dönüşümü yapılan araç kullanılan OTOGAZ yakıtına verilen düşük maliyet ile benzinden daha ekonomiktir. LPG dönüşümü sonrasında benzin ve motorin ile kıyaslandığında çevreye daha az zarar vermektedir. Yakıt sistemi değişim yapılıp LPG’ye geçildikten sonra araçların belirli aralıklarla kontrolleri yapılmalıdır.

LPG dönüşümü sonrasında yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemlerin ilki aracınıza takılan LPG sistemini LPG projesi ile beraber ruhsata kayıt ettirmektir. Bu işlem avrupa ülkelerinde de bu şekilde olmaktadır. Ruhsata işletmek için alınan projenin fatura tarihinden itibaren 30 gün içinde ruhsata işletilmesi gerekmektedir. Bu sürenin aşılması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.

LPG Dönüşümü Sonrası Araçlarda Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

01

LPG Projesi

LPG dönüşümü sonrasında aracı ruhsata işletmek için gereken evraklar.

02

TÜVTÜRK Muayenesi

Araç üzerinde yapılan tadilattan sonrası TÜVTÜRK'ten araç Tadilat Muayenesi alınır.

03

LPG'yi Ruhsata İşletme

Muayene sonrasında LPG Projesi ve TÜVTÜRK'ten alından evraklar ile birlikte Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir Notere'de ruhsata LPG işlettirilir. Bu işlem sonrasında alınan yeni ruhsatta eski araç kilosunun üzerine 65 eklenir ve araç yakıt türü yerinde BENZİN+LPG yazılır.

!

Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bütün bu işlemler için tanınan süre 30 gündür. Bu 30 gün içinde muayeneye gidip sonrasında noterden ruhsatı değiştirmemek de cezai işlem gerektirir. Tam olarak 30 gün içerisinde hem muayene yapılmalı ve zaman geçirilmeden de ruhsata işlenmelidir.

!!!

ÖRNEK

01.01.2022 tarihinde yapılan bir LPG dönüşümü için 15.01.2022 tarihinde muayeneye giren bir araç 01.02.2022 tarihi dahil sonrasından notere gitmesi durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.

LPG Sökümü (De-Montaj) Sonrası Araçlarda Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

01

LPG Söküm (De-Montaj) Projesi

LPG sökümü sonrasında aracı ruhsattan sildirmek için gereken evraklar.

02

AKM Muayenesi

Araç üzerinde yapılan tadilattan sonrası Araç Kontrol Merkezin'de (AKM) kontrol muayenesine girer. Bu yerler Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından yetkili kontrol istasyonlarıdır.

03

TÜVTÜRK Muayenesi

Araç üzerinde yapılan tadilattan sonrası TÜVTÜRK'ten araç Tadilat Muayenesi alınır.

04

LPG'yi Ruhsata'tan Sildirme

Muayene sonrasında LPG Söküm (De-Montaj) Projesi ve TÜVTÜRK'ten alından evraklar ile birlikte Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir Notere'de ruhsat'tan LPG sildirme işlemi yapılır. Bu işlem sonrasında alınan yeni ruhsatta eski araç kilosunun üzerinden 65 silinir ve araç yakıt türü yerinde sadece BENZİN yazılır.

Bakım SorgulamaRandevu TalebiTeklif TalebiTasarruf HesaplamaWhatsapp MesajAra: (0216) 441 03 03